Ahad, 7 Ogos 2011

Bun

Bun untuk iftar.... 1 adunan utk skali makan jer... gebuz dan lembut... ne seme hasil breadmaker yg dh berusia 10 tahun tuuuu, alhamdulillah masih ok n sihat lagi wlpn jarang beroperasi...

Agar-Agar Santan

Ne resepi kakak senior kt opis, kak ros... klu dia buat sure lebih cantik dari ne... ain cuba 3 kali baru jadi... cubaan sebelum sedap dimakan cuma rupa tak menyerupai yang kak ros buat tpi anak2 aku suka... yang penting abis kan huhu....

Resepi ain tempek kt bawah ne...

Agar2 tali sebungkus (30g)
5 mangkuk air
2 helai daun pandan
1 gula kabung
1 1/2 gula pasir
1 mangkuk santan
1 biji telur

Cara:
Agar, air, daun pandan, gula & gula kabung dimasak hingga sebati (dlm 15 minit)

Dalam bekas lain, campurkan santan & telur : kacau hingga sebati

Kmd campurkan bahan santan ke dalam bancuhan agar2, didihkan... kacau jgn henti (didih jgn lama sbb nnti santan xcantik)...ain agak2 didihkan dlm 5-7 minit aje)...

Tapis & masukkan ke dalam bekas @ acuan yang sesuai....

Ikan Siakap Bakar

Banana Muffin









Sabtu, 6 Ogos 2011

Puding Jagung chumel

Puding kegemaran ku, .... dah cuba pelbagai resepi puding jagung tapi resepi ne yg paling menjadi... jom try huhu...

Bahan2;
1 cup tepung kastard
1 cup tepung jagung
1 cup jagung manis (ain letak 1 tin)
3/4 cawan gula
3 cup air
1 1/2 cup susu cair

Cara2:
Campur semua bahan, kacau hingga pekat dan berkilat di atas api yg sederhana hingga sebati.
Angkat & sejukkan di dalam loyang atau acuan kegemaran.
Dah sejuk boleh potong dan makan... memang sedap.... hehe