Isnin, 2 Mei 2011

Puding Sumi

Puding ne memang senang dibuat dan sedap dimakan.... kalau tak caya, sila cuba hehe... Ne pic yg ain ambil masa 1st time ain buat....


13g serbuk agara-agar
1L air
1/2 cawan gula
250 ml susu cair
1 sudu besar tepung kastad

Cara:
-Didihkan air bersama agar2 dan gula
-Bila guna dh larut, campurkan susu
-larutkan tepung kastad dgn sedikit air, kmd masukkn ke dlm adunan agar2
-kacau dan biarkn mendidih dgn api sederhana.
Tutup api dan kacau adunan agar2, biarkn sekejap utk turunkn suhu (hingga sedikit suam)
-Susun sumi ke dlm loyang @ acuan kegemaran. Pastikan tinggi agar2 sama paras dgn ketinggian sumi agar sumi tidak tertonggeng @ bergolek @ terbaring @ seangkatan dgnnya...

Tiada ulasan: